Tweede opleiding biedt antwoord op groeiende vraag naar persoonlijke en kwalitatieve uitvaarten
In september 2009 start voor de tweede maal de opleiding tot ‘ritueelbegeleider uitvaarten’. Deze opleiding in avondschool is een hedendaags en concreet antwoord op de groeiende vraag naar kwalitatieve en persoonlijke uitvaarten in een pluralistische geest. De deelnemers worden professioneel gevormd in het begeleiden van nabestaanden in de periode tussen de dood en de uitvaart. Er wordt veel aandacht besteed aan een persoonlijk afscheid en de aanzet voor een zo gunstig mogelijk verloop van het rouwproces. De cursus vindt plaats elke donderdagavond van september 2009 tot juni 2010 en richt zich naar professionelen in rouwcentra, funeraria, crematoria, kerken en anderen die betrokken willen zijn bij een kwalitatief uitvaartgebeuren. Deze opleiding is een initiatief van de Vlaamse uitvaartsector samen met ervaren ritueelbegeleider Tjeu Leenders. Meer informatie staat op de website www.dezeveneikenvzw.be.
Roger Lathouwers, mede-organisator en verantwoordelijke uitgever van Funebra, vakblad voor de Belgische uitvaartsector, legt uit: “In Vlaanderen heerst er een trend tot verpersoonlijking van een uitvaart. Op een persoonlijke manier afscheid nemen van een overledene is een belangrijk begin van het rouwproces. Ritueelbegeleiders helpen nabestaanden op een professionele en kwalitatieve wijze bij de organisatie en invulling van de uitvaart. Daarbij vertrekken we vanuit een pluralistische geest: het kan gaan om een kerkelijke, burgerlijke, christelijke, vrijzinnige, boeddhistische, … uitvaart. De opleiding behandelt onderwerpen zoals rouwen, verliesverwerking en afscheidsrituelen, overleggen en andere communicatieve vaardigheden, afscheid in traumatische omstandigheden, etcetera.”
Specialisten uit de uitvaartsector geven les
De lessen worden gegeven door verschillende specialisten uit de Vlaamse uitvaartsector, zoals onder andere Tjeu Leenders, ervaren ritueelbegeleider, Lut Celie, professioneel psychotherapeute, Manu Keirse, klinisch psycholoog en hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de KULeuven en Johan Maes, rouwtherapeut. Het eerste jaar worden deze onderwerpen theoretisch bijgebracht, in het tweede jaar moeten de cursisten praktijkervaring opdoen.
Praktische informatie
zie voor parktische informatie wat betreft de kosten en de aangangstijden en curususdagen de website: www.dezeveneikenvzw.be.
(bron: De Zeven Eiken vzw)
Geef een reactie